YLE: Aurinkopaneeleja 9 jalkapallokentällistä – Atrian aurinkosähköpuisto valmistuu ensi vuonna

Updated: May 11, 2020

YLE 11.7.2017 / Mirva Ekman


Suomen suurimman aurinkosähköpuiston rakennustyöt etenevät hyvää vauhtia Atrian tehtaalla Nurmossa. Aurinkopaneelit tulevat peittämään tehdasalueen pinta-alasta noin yhdeksän jalkapallokentällistä valmistuessaan vuonna 2018.


Atrian Nurmon tehtaan vanha avokompostikenttä täyttyy hiljalleen aurinkopaneeleista. Kesän aikana asfalttikentälle on asennettu jo 2 500 paneelia, ja seuraavan vuoden aikana niitä tulee koko tehdasalueelle vielä yli 20 000 lisää.

– Tavoitteena on, että tämä asfalttikenttä ja sitä ympäröivät maa-alueet saadaan valmiiksi kesän kuluessa siten, että meillä olisi loppukesästä neljä megawattia käytössä, kertoo Atria Suomen toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tapani Potka työmaan laidalla.

Aurinkopaneeleja asennetaan yhteensä 24 000 kappaletta sekä tehtaan maa-alueille että katolle. Valmistuessaan aurinkosähköpuisto tulee tuottamaan noin viisi prosenttia tehtaan sähköenergiankäytöstä. Lähes seitsemän miljoonan euron investointi maksaa itsensä Tapani Potkan mukaan takaisin noin kymmenessä vuodessa.

Kotimaista ja uusiutuvaa energiaa

Aurinkosähkö on lyömässä Suomessa läpi vaihtoehtoisena sähköntuotantomuotona, ja aurinkosähkön tuotantokapasiteetti lähes kolminkertaistui Suomessa edellisvuodesta. Atrialla aurinkosähkö nähtiin mahdollisuutena tuottaa kotimaista ja uusiutuvaa energiaa omavaraisesti.

– Tällaisen hankkeen kautta me kykenemme lisäämään omavaraisuutta ja riippumattomuutta ulkoisista sähköverkostoista ja sen häiriöistä ja hintavaihteluista, Tapani Potka kertoo.

Aurinkosähköpuisto valmistuu loppuvuodesta 2018. Tuolloin aurinkopaneelit leviävät tehtaalla noin yhdeksän jalkapallokentän kokoiselle alueelle.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu YLE:n verkkosivulla 11.7.2017

https://yle.fi/uutiset/3-9717026


#nurmo #atria #suomensuurinaurinkovoimala