YHTEYSTIEDOT
Solarigo Systems Oy
MYYNTI
myynti@solarigo.fi
+358 40 543 2327
HUOLTO
huolto@solarigo.fi
+358 10 209 1890
TAMPERE
Takojankatu 1 C B18
33540 Tampere
JYVÄSKYLÄ
Laukaantie 4
40320 Jyväskylä
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon

Y-tunnus 2702133-8

Copyright © Solarigo Systems Oy 2020

YLE: Aurinkosähkö kasvaa rajusti lähivuodet – Suomi kirii, mutta Ruotsi menee vauhdilla edellä

Updated: Dec 2, 2019


Aurinkosähkö on toden teolla lyömässä Suomessa läpi vaihtoehtoisena sähköntuotantomuotona.

– Vuosi 2015 oli läpimurtovuosi. Silloin aurinkosähkön myynti moninkertaistui yhdessä vuodessa. Viime vuonna kapasiteetti kaksinkertaistui, ja todennäköisesti tuplaantuu tänäkin vuonna. Sama kaksinkertaistumisvauhti jatkuu ehkä lähimmat kaksi vuotta, arvioi näkymiä ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori Raimo Lovio Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Lovion mukaan kasvu kertyy pääsääntöisesti yrityksistä osin siksi, että yritykset saavat investointiin tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä. Esimerkiksi kauppakeskukset ovat erittäin suosittuja kohteita tällä hetkellä. Samoin teollisuus on Lovion mukaan havahtunut kattamaan kiinteistöjään ja tonttejaan aurinkopaneeleilla.

Elintarvikejätti Atrian Nurmon tuotantolaitoksensa yhteyteen rakennetaan parhaillaan Suomen suurinta aurinkosähköpuistoa. 24 000 aurinkopaneelia leviää usean hehtaarin alalle tehtaan pihalle ja katoille. Investointi maksaa lähes 7 miljoonaa euuoa ja valmistuttuaan ensi vuonna paneelit tuottavat viisi prosenttia tehtaan käyttämästä sähköstä.

– Energiayhtiötkin ovat yhä kiinnostunempia aurinkosähköstä, ja myös kotitalouksilla sekä maatiloilla on merkitystä, Lovio avaa suosion leveyttä.

Kannattavuus kohentunut

Lovion mukaan suosion kasvu johtuu aurinkosähkön muuttumisesta taloudellisesti järkeväksi toiminnaksi niin yrityksille ja kunnille, kuin maatiloille ja omakotitaloillekin.

– Taloudellinen kannattavuus tulee ennen kaikkea siitä, että aurinkopaneeleiden ja inverttereiden hinnat ovat laskeneet. Paneelit saadaan aiempaa edullisemmin katolle, ja kuitenkin sähkön hinta on pysytellyt suhteellisen korkealla, Lovio arvioi.

Pikavoittoja on kuitenkin turha odottaa. Lovio arvioi, että aurinkosähköinvestointi maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.

Suomi reilusti jäljessä

Kovista kasvuluvuista huolimatta Suomi on edelleen huimasti jäljessä muita maita aurinkosähkön käyttöönotossa. Se johtuu Lovion mukaan siitä, että Suomi heräsi aurinkosähköön viisi vuotta muita maita myöhemmin, vasta 2015. Suomessa on tuotantokapasiteettia nyt aika tarkalleen 30 megawattia, Ruotsissa 200 megawattia, Tanskassa 1000 megawattia, ja Saksassa 50 000 megawattia.

– Saksa on johtava aurinkosähkömaa. Saksassa tuotetaan kahdeksan prosenttia sähköstä auringolla, Euroopassa keskimäärin 2,5 prosenttia. Tanska on kahdessa prosentissa, ja Suomi selvästi alle yhden.

– Luvuista näkee, että olemme Euroopan viimeisimpiä aurinkosähkön tuottajina, mutta toivottavasti ei kovin kauaa.

Lue koko artikkeli YLE:n sivuilta

#atria #suomensuurinaurinkovoimala #nurmo