YLE: Aurinkosähkö kasvaa rajusti lähivuodet – Suomi kirii, mutta Ruotsi menee vauhdilla edellä

Updated: May 11, 2020

YLE 11.7.2017 / Pekka Pantsu


– Vuosi 2015 oli läpimurtovuosi. Silloin aurinkosähkön myynti moninkertaistui yhdessä vuodessa. Viime vuonna kapasiteetti kaksinkertaistui, ja todennäköisesti tuplaantuu tänäkin vuonna. Sama kaksinkertaistumisvauhti jatkuu ehkä lähimmat kaksi vuotta, arvioi näkymiä ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori Raimo Lovio Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Lovion mukaan kasvu kertyy pääsääntöisesti yrityksistä osin siksi, että yritykset saavat investointiin tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä. Esimerkiksi kauppakeskukset ovat erittäin suosittuja kohteita tällä hetkellä. Samoin teollisuus on Lovion mukaan havahtunut kattamaan kiinteistöjään ja tonttejaan aurinkopaneeleilla.

Elintarvikejätti Atrian Nurmon tuotantolaitoksensa yhteyteen rakennetaan parhaillaan Suomen suurinta aurinkosähköpuistoa. 24 000 aurinkopaneelia leviää usean hehtaarin alalle tehtaan pihalle ja katoille. Investointi maksaa lähes 7 miljoonaa euuoa ja valmistuttuaan ensi vuonna paneelit tuottavat viisi prosenttia tehtaan käyttämästä sähköstä.

– Energiayhtiötkin ovat yhä kiinnostunempia aurinkosähköstä, ja myös kotitalouksilla sekä maatiloilla on merkitystä, Lovio avaa suosion leveyttä.

Kannattavuus kohentunut

Lovion mukaan suosion kasvu johtuu aurinkosähkön muuttumisesta taloudellisesti järkeväksi toiminnaksi niin yrityksille ja kunnille, kuin maatiloille ja omakotitaloillekin.


– Taloudellinen kannattavuus tulee ennen kaikkea siitä, että aurinkopaneeleiden ja inverttereiden hinnat ovat laskeneet. Paneelit saadaan aiempaa edullisemmin katolle, ja kuitenkin sähkön hinta on pysytellyt suhteellisen korkealla, Lovio arvioi.

Pikavoittoja on kuitenkin turha odottaa. Lovio arvioi, että aurinkosähköinvestointi maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.


Suomi reilusti jäljessä


Kovista kasvuluvuista huolimatta Suomi on edelleen huimasti jäljessä muita maita aurinkosähkön käyttöönotossa. Se johtuu Lovion mukaan siitä, että Suomi heräsi aurinkosähköön viisi vuotta muita maita myöhemmin, vasta 2015. Suomessa on tuotantokapasiteettia nyt aika tarkalleen 30 megawattia, Ruotsissa 200 megawattia, Tanskassa 1000 megawattia, ja Saksassa 50 000 megawattia.

– Saksa on johtava aurinkosähkömaa. Saksassa tuotetaan kahdeksan prosenttia sähköstä auringolla, Euroopassa keskimäärin 2,5 prosenttia. Tanska on kahdessa prosentissa, ja Suomi selvästi alle yhden.


– Luvuista näkee, että olemme Euroopan viimeisimpiä aurinkosähkön tuottajina, mutta toivottavasti ei kovin kauaa.


Milloin Suomi yltää Ruotsin tasolle?


– Ruotsi menee kyllä tosi kovaa eteenpäin, koska Ruotsissa kuluttajat saavat enemmän tukea kuin Suomessa. Nykysysteemeillä tekee tiukkaa saada Ruotsia kiinni, Lovio sanoo.


Vaihtoehtoiset energiamuodot kyllä kiinnostavat suomalaisia, mutta aurinkosähkö on ainakin toistaiseksi jäänyt selvästi muiden uusien taakse, vaikka suomalaisista 98 prosenttia kannattaa aurinkosähkön lisäämistä.


– Lämpöpumput on ylivoimainen ykkönen Suomessa näistä uusista energiamuodoista. Ne tuottavat tällä hetkellä jo 6 terawattituntia. Samoin tuulivoima etenee tänä vuonna edelleen hyvin ja on merkittävä. Aurinkosähkö on ihan pieni poikanen näiden kahden ison rinnalla. Toistaiseksi aurinkosähkö on pikemmin verrattavissa sähkön säästämiseen. Sen sijaan että ostat sähköä, niin tuotat sitä itse, Lovio vertaa.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu YLE:n verkkopalvelussa 11.7.2017

https://yle.fi/uutiset/3-9691921

#atria #suomensuurinaurinkovoimala #nurmo

YHTEYSTIEDOT

Solarigo Systems Oy

MYYNTI

myynti@solarigo.fi

+358 40 543 2327

HUOLTO

huolto@solarigo.fi

+358 10 209 1890

TAMPERE
Autokeskuksentie 16
33960 Pirkkala
JYVÄSKYLÄ
Laukaantie 4
40320 Jyväskylä
  • LinkedIn
  • Facebook
  • YouTube

Y-tunnus 2702133-8

© Copyright Solarigo Systems Oy 2021