top of page
  • Writer's pictureSolarigo Systems

Atrian Aurinko -energiakärkihanke pienentämään teollisuuden hiilijalanjälkeä

Suomen suurin 22 000 aurinkopaneelin energiakärkihanke on valmistunut Nurmoon. Vuonna 2017 aloitetussa ja Työ- ja elinkeinoministeriön tukemassa energiakärkihankkeessa on rakennettu yhteensä 6 MWp aurinkosähköpuiston kokonaisuus, toteutettu energian säästön ja kysyntäjouston mahdollistava älykäs tehdasverkko sekä viimeisenä aurinkosähköpuiston rinnalle on asennettu 1MW/1MWh sähkövarasto Atrian tehtaiden yhteyteen Nurmossa.


Hankkeessa asennettiin Suomen suurin kaikkiaan 22 000 aurinkopaneelin aurinkovoimalakokonaisuus Nurmoon. Aurinkovoimalat koostuvat 11 erikokoisesta maa-, seinä- ja kattoasenteisista aurinkovoimaloista. Aurinkopaneeleja on asennettu pinta-alaltaan noin 6 hehtaaria, joka vastaa noin 9 jalkapallokentän pinta-alaa. Aurinkovoimalat tuottavat noin 5 % Atrian käyttämästä sähköenergiasta vuositasolla.

Aurinkovoiman lisäksi investoitiin älyä lisäävää ja energiaa säästävää teknologiaa yhteensä 19 eri kohteeseen tuotantolaitokselle mm. moottorikäyttöihin. Tuotantolaitosten sähköverkkoon, aurinkovoimalan rinnalle integroitiin myös Suomessa merkittävän kokoinen sähkövarasto (teho 1,0 MW/kapasiteetti 1,0 MWh) parantamaan tehtaan sähkön laatua ja osallistumaan Suomen sähköjärjestelmän kysynnän ja tarjonnan vaihteluiden tasapainottamiseen. Kokonaisinvestoinniltaan 6,5 m€:n hanke toteutettiin kotimaisen aurinkosähköyritys Solarigo Systems Oy:n ja Atria Suomi Oy:n hanketta varten perustaman Nurmon Aurinko Oy:n toimesta, Työ- ja elinkeinoministeriön tukemana energiakärkihankkeena. Nurmon Aurinko on toiminut hankkeessa investoijana ja toimittaa pitkäaikaisella palvelusopimuksella aurinkosähköä ja -palveluja Atrialle. Nurmon Aurinko vastaa myös laitteiden huollosta ja ylläpidosta. Hanke ja sen palvelukonsepti on Suomessa ainutlaatuinen ja ensimmäinen tämän kokoluokan uusiutuvaa energiaa lisäävä ja energiantehokkuutta parantava hanke teollisessa ympäristössä. Hanke auttaa Atriaa vähentämään energianhankinnan CO₂-päästöjä uusiutuvan aurinkovoiman, energiansäästön ja energiatehokkuutta parantavien investointien kautta yhteensä noin 1010 tCO₂, vuodessa.

”Hanke on ollut meille ainutlaatuinen jo merkittävän kokonsa puolesta ja toimii erinomaisena demonstraatiohankkeena uusiutuvan energian lisäämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa teollisessa ympäristössä. Hanke vastaa myös Atrian yritysvastuullisuustavoitteisiin pienentäen hiilijalanjälkeämme konkreettisin toimin”, kertoo Tapani Potka, Atrian tilaus-toimitusketjun johtaja.

”Atrian ja työ- ja elinkeinoministeriön ennakkoluuloton suhtautuminen mahdollisti hankkeen toteuttamisen uudenlaisella palvelumallilla, jonka kautta teollisen mittakaavan aurinkoenergian tuotantoa on lisätty merkittävästi Suomessa. Hankkeen suunnittelu ja rakentaminen on työllistänyt kymmeniä suomalaisia, lisäten osaamistamme monialaisesti niin teollisen mittakaavan aurinkovoimaloiden kuin suurten sähkövarastojen toteuttamisessa”, toteaa Antti Koskelainen, hankeyhtiö Nurmon Auringon toimitusjohtaja.

 

Lisätietoja

Nurmon Aurinko Oy, Antti Koskelainen, Toimitusjohtaja, puh. 040 726 7673 Atria Suomi Oy, Tapani Potka, Johtaja Tilaus-Toimitusketju, puh. 040 579 4173


Faktoja

  • Aurinkovoimalat tuottavat sähköenergiaa noin 5300 MWh vuodessa, joka vastaa 26 miljoonan kilometrin ajosuoritetta sähköautolla tai 2650 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta vuosittain 1)

  • Hanke vähentää energiatuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 1 010 tCO₂ vuosittain, joka vastaa noin 100 keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä tai noin 1900 Helsinki-Lontoo lennon CO₂-päästöjä 2)

  • Sähkövaraston kapasiteetti 1 000 kWh (1,0 MWh) vastaa noin 25 sähköauton akustoa 3)

1) Laskelmassa on käytetty kerrostaloasunnon 2 000 kWh:n vuotuista sähkönkulutusta ja sähköauton 20 kWh:n sähkönkulutusta sataa ajettua kilometriä kohden. 2) Laskelmassa on käytetty keskimääräisen sähköntuotannon CO₂-päästökerrointa Suomessa (laskettuna viiden vuoden liukuvana keskiarvona) 158 kg CO₂/MWh ja Sitran 16.4.2019 julkaisemaa tietoa keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä, joka on 10 300 kg CO 2 /hlö/vuosi sekä WWF:n ilmastolaskuria, jonka mukaan yhden henkilön yhdensuuntaisen Helsinki-Lontoo -välisen lennon hiilidioksidipäästö on 530kg. 3) Laskelmassa on käytetty Nissan Leaf –sähköauton akustoa, jonka koko 40kWh. Nurmon Aurinko tuottaa uusiutuvaa aurinkosähköä Suomen suurimmalla aurinkovoimalalla ja toimittaa energiatehokkuutta parantavia älykkään sähkönkäytön palveluja Atrian toimipaikalla Nurmossa.

Atria Suomi on osa kasvavaa ja kansainvälistä elintarvikealan yritystä Atria Oyj:tä. Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. ​Päätuotteemme, Hyvä Ruoka, tuottaa paremman mielen ja kestävää arvoa kaikille sidosryhmillemme. Hyvä ruokamme on vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, ravitsevaa ja turvallista. Liikevaihtomme vuonna 2018 oli noin 1,44 miljardia euroa ja palveluksemme oli noin 4 460 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Atria Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä vuodesta 1991 lähtien.​

Solarigo Systems on täysin uudenlainen aurinkosähkötoimija kotimaan markkinoilla. Solarigo tarjoaa yrityksille ja yhteisöille uusiutuvaa ja kotimaista aurinkosähköä, joka tuotetaan asiakkaan kiinteistön alueella. Asiakas maksaa vain tuotetusta sähköstä. Solarigo Systems on osa Lumme Energia Oy konsernia. Lumme energia toimii sähkön vähittäismyynnissä, palvellen yli 100 000 sähköasiakasta Suomessa.


bottom of page