top of page
  • Writer's pictureSolarigo Systems

Teknos valmistaa maaleja Rajamäellä aurinkosähköä hyödyntäen

Suomalainen maalinvalmistaja Teknos on siirtynyt hyödyntämään aurinkosähköä tuotannossaan. Vastuullisena globaalisti toimivana perheyrityksenä Teknoksen tavoitteena on vähentää energiankulutusta tuotantolaitoksissaan vuosittain. Asennuksen Teknokselle teki suuriin aurinkovoimalatoteutuksiin erikoistunut Solarigo Systems Oy.


”Vastuullisuus on aina ollut olennainen osa koko Teknoksen strategiaa, joten meille oli luonnollista tehdä konkreettinen vastuullisuusteko ottamalla aurinkovoimala käyttöön”, toteaa Petri Holm, Teknoksen Käyttöpäällikkö.


Teknos on osallistunut myös vapaavalintaiseen energiatehokkuussopimukseen. Sopimukseen osallistuneet yritykset pyrkivät vuosittain tekemään yhteensä tuhansia erilaisia energiatehokkuustoimia, joista hyvä konkreettinen esimerkki Teknokselta on aurinkovoimalan käyttöönotto.Solarigon assennustiimiä Teknoksen Rajamäen tehtaan katolla
Solarigon asennustiimiä Teknoksen Rajamäen tehtaan katolla

Rajamäen tehtaan katot kunnostettiin aurinkovoimalaa varten loppukesästä 2021, ja paneelien asennus sujui ripeästi vain muutamassa viikossa marras-joulukuun vaihteessa. Vallinneen komponenttipulan vuoksi paneelien käyttöönotto viivästyi hieman, ja voimalan aurinkopohjainen tuotanto saatiin käynnistettyä 11.5.2022. Keväästä 2022 saakka tehtaan katolla on komeillut lähes 600 tehokasta aurinkopaneelia. Nämä aurinkopaneelit kattavat kokonaisteholtaan 210MW ja tuottavat vuosittain noin 180MWh uusiutuvaa kotimaista aurinkosähköä suoraan tehtaan omaan käyttöön.


”Yhteistyö Solarigo Systemsin kanssa sujui oikein hyvin, vaikka globaalit komponenttien toimitushaasteet aiheuttivat jonkin verran hankaluuksia molemmille osapuolille”, Holm lisää.


Rajamäen tehtaalla valmistetaan jauhemaaleja ja vesiohenteisia nestemaaleja. Aurinkovoimalan käyttö tulee kattamaan jopa 2 % koko tehtaan sähkönkäytöstä, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi valtaosa rakennuksen jäähdytyksestä voidaan suorittaa kokonaan aurinkosähköllä. Kahden prosentin vuosittainen sähkönsäästö tehtaalla on verrattavissa esimerkiksi noin kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutukseen.


Aurinkovoimalan rakentamiseen Teknosta kannusti pitkäaikainen vakaus. Vastuullisuus ja pitkäaikainen jatkuvuus ovat perheyrityksen ydinarvoja. Aurinkovoimalan teknillis-taloudellinen käyttöikä on jopa 35 vuotta, jonka aikana paneelit säästävät CO2-päästöjä noin 15 000 kilogrammaa vuosittain. Tämä määrä vastaa esimerkiksi 100 000:tta autoilukilometrin päästöä. Uusi aurinkovoimala tehtaalla toimii nyt hyvin itsenäisenä komponenttina, eikä se näy muutoin tehtaan arjessa. Info-näytöt tehtaan seinillä muistuttavat kuitenkin aina henkilökuntaa ja vierailijoita aurinkovoimalan toiminnasta ja näyttääkin aina ajankohtaiset tuotantotiedot numeroiden ja grafiikoiden avulla.


Rajamäen tehtaan paras asennussijainti aurinkopaneeleille on nyt hyödynnetty onnistuneesti. Seuraavat vastaavanlaiset projektit ja aurinkovoiman talteenotto tulevat varmasti jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, jos tehtaalle esimerkiksi aletaan suunnitella uusia laajennuksia tai muita tehdashankkeita.


”Tällä hetkellä Teknos on jo suunnitellut Puolan Gdynian tehtaalle vastaavanlaisten aurinkopaneelien asennusta vuodenvaihteen 2022/2023 aikana”, Tomasz Cicherski, Puolan Liiketoimintajohtaja, kertoo.Teknos Oy on suomalainen perheyritys ja maalinvalmistaja. Toimimme globaalisti. Tarjoamme laajan valikoiman laadukkaita maaleja ja pintakäsittelyaineita valmistavan teollisuuden, rakennusalan ammattilaisten ja kuluttajien käyttöön. Pyrimme aina löytämään asiakkaillemme parhaat ratkaisut jokaiseen tarpeeseen. Kehitämme jatkuvasti tuotevalikoimaamme tutkimus- ja markkinatietoa hyödyntäen asiakastyytyväisyyden varmistamiseksi. Laajan osaamisemme ja vuosikymmenien toimialakokemuksemme perusteella uskallamme luvata, että tuotevalikoimastamme löytyy ratkaisu jokaiseen maali- ja pinnoitetarpeeseen.


 

Comments


bottom of page