top of page
ISKUn Lahden aurinkopuisto - Solarigo Systems Oy

ISKUN
AURINKOPUISTO

ISKU

ISKUn tavoitteena on ollut valtion tavoitteiden mukaisesti vähentää hiilijalanjälkeä. Lahden tullessa Euroopan ilmastopääkaupungiksi vuonna 2021 ISKU teki päätöksen aurinkovoimalan hankkimisesta. Lopputuloksena yhteisteholtaan 2,8 MWp:n kokonaisuus otettiin käyttöön Lahdessa ISKUn tuotantotilojen ja ISKU Centerin yhteydessä vuosina 2021-2022.

6040

AURINKOPANEELIA

2.8

TEHO MW

3

PANEELIKENTTÄÄ

Aurinkovoimala Euroopan ilmastopääkaupunkiin

Teemme suomalaisten arjesta viihtyisämpää ja toimivampaa. Suunnittelemme, valmistamme ja myymme huonekaluja, toimitamme sisustusratkaisuja koteihin ja julkisiin tiloihin, kuten kouluihin, toimistoihin ja terveydenhuoltoon, sekä tarjoamme näihin liittyviä palveluita, kuten suunnittelu- ja kierrätyspalveluita. Valmistamme kalusteemme Suomessa, mutta toimitamme niitä ympäri maailman - Meillä on 15 maassa myyntiorganisaatiot ja teemme projektikauppaa ympäri maailmaa.

www.isku.fi

ISKU - Solarigo Systems Oy

ISKU LUKUINA

6040

AURINKOPANEELIA

KOKONAISMÄÄRÄ

2.8

MEGAWATTIA

YHTEISTEHO

3

KENTTÄÄ

KOKONAISUUDESSA

ISKUn aurinkopuisto dronesta kuvattuna - Solarigo Systems Oy

ISKU

2800 kW

ESITTELYVIDEO

ISKU Aurinkovoimala

LISÄÄ TARINOITA

ENERGIARATKAISU ISOLLA PENSSELILLÄ

ISKUn tehtyä lukuisia energiatehokkuustoimia vuorossa oli aurinkovoiman lisääminen Lahden kiinteistöille. ISKUn ja Solarigon keskustelujen alettua ajatuksissa oli  ensin seinäasenteinen aurinkovoimala. Pian todettiin, että tehdaskiinteistössä ja ISKU Centerissä oli kuitenkin merkittävä sähkönkäyttöpotentiaali, jolle sopisi seinäasennusta suurempikin aurinkovoimala.

"Sitten tajusin, että onhan meillä tässä tehtaiden välissä maa-alueita laajemmalle toteutukselle. Onneksi keskusteluissa oli kumppani, joka totesi että onhan näitä ennenkin tehty, joten tehdään vaan", projektin alkuvaiheita valottaa ISKUn rahoitus- ja kiinteistöjohtaja Asko Dahlbom.

Pian työpöydälle saatiin noin 6000 aurinkopaneelin toteutus. Aurinkovoimalan koko määräytyi optimoinnin näkökulmasta niin, että 2 kenttää ohjattiin tuottamaan sähköä ISKUn tehtaalle ja 1 kenttä ISKU Centerille. Voimalat mitoitettiin niin, että ne tuottavat huhtikuusta syyskuuhun käytännössä kaiken päiväsajan kulutuksen kiinteistöille.

SUJUVA TOTEUTUS JA PALJON HUOMIOITAVAA

Aurinkovoimalaprojekti aloitettiin vuoden 2021 alussa karkean suunnittelun, asennuspaikkojen täsmentämisen ja normaalin luvitusprosessin myötä. Alueella oli paljon huomioitavia asioita, kuten VR:n rata voimala-alueen vieressä, maanalaiset kaasulinjat sekä lämmitysvesijuoksutus, alueen kaavoitus sekä naapurien kuuleminen. Yhteistyö viranomaisten ja muiden osapuolten kanssa sujui hyvin ja he saivat Solarigon kautta vastauksia siitä, kuinka aiemmin vastaavan kokoluokan aurinkovoimalakentissä eri asiat oli onnistuneesti toteutettu.

 

Aurinkovoimalan maanrakennuksessa ja sähköasennuksessa käytettiin paikallisia toimijoita, jotka tunsivat ISKUn kiinteistöt entuudestaan. Tämän myötä projektin asennusvaiheessa yhdistyivät onnistuneesti Solarigon aurinkovoimaosaaminen sekä paikallisuuden hyödyntäminen. Sopimus tehtiin vuoden 2021 puolessa välissä, ensimmäinen kenttä oli kytketty päälle joulukuussa ja loput voimalat vuoden 2022 kesällä.

"Projektin ohjaus oli ammattitaitoisesti tehty Solarigon toimesta, ja projektipäällikkö oli usein itsekin paikan päällä. Mitään ei tarvinnut odotella, tiesimme kokoajan mitä on meneillään ja mitä meidän tarvitsi tehdä asioiden edistämiseksi. Logistiikka soviteltiin yhteen välillä jopa päivätasolla, jonka johdosta ISKUn oma toiminta ei häiriintynyt projektista", kertoo Dahlbom.

AURINKOVOIMALA AVATTIIN JUHLALLISUUKSIN

ISKU järjesti aurinkovoimalan vihkiäiset kutsuvierailleen sekä lehdistölle syksyllä 2022. Aurinkovoimalan avajaisia tuli seuraamaan median edustajia, Lahden sekä kaupunginjohtaja Pekka Timonen, kansliapäällikkö Juhani Damski, ministeri Ville Skinnari sekä ISKUn ja Solarigon kutsumia vieraita. Solarigo oli tapahtumassa esittelemässä aurinkovoimalaa sekä yleisesti aurinkosähköä. Aurinkovoimala sai tapahtuman myötä huomiota Lahden seudun paikallisuutisissa sekä valtakunnallisesti esimerkiksi YLE Areenassa. 

ISKUn Lahden aurinkopuiston työmaa dronesta kuvattuna - Solarigo Systems Oy

Olemme seuranneet valtion hiilineutraaliustavoitteita ja linjauksia. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan yrityksiä, jotka tekevät käytännön toteutuksia. Tämä on juuri se, mitä teimme Solarigon kanssa.

Asko Dahlbom

Johtaja, rahoitus ja kiinteistöt

ISKU

bottom of page