top of page
Auringosta omavaraisuutta, Lemene Energiajärstelmän auinkopuisto - Solarigo Systems Oy

AURINGOSTA
OMAVARAISUUTTA

LEMENE-hanke

Solarigo osallistui Lempäälän Energian johtamaan LEMENE -energiateknologian kärkihankkeeseen aurinkovoimalan toimittajan roolissa. Solarigo toimitti 2000 kWp kokoisen maa-asenteisen aurinkovoimalan LEMENE -energiayhteisön käyttöön vuonna 2019. Valmistuessaan aurinkovoimala oli yksi Suomen suurimmista. Solarigon toimittama 2000 kWp:n kokoinen aurinkovoimala kattoi puolet hankkeen 4000 kWp:n aurinkovoimasta.

2.0

MW

6000

AURINKOPANEELIA

1800

MWh / a

Aurinkoenergia osana energiaomavaraista yhteisöä

LEMENE-hanke (Lempäälän energiayhteisö) on työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanke, joka valmistui vuonna 2019. Ideaparkin läheisyydessä olevalle Marjamäen teollisuusalueelle toteutettiin tarvittaessa omavarainen älykäs energiajärjestelmä. Uudessa toimintamallissa teollisuusalueen toimijat voivat liittyä hajautettuun energiajärjestelmään, jossa energiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla, kaasumoottoreilla ja polttokennoilla.

 

LEMENE hanke-esittely

LEMENE - Solarigo Systems Oy

ENERGIATEKNOLOGIAN KÄRKIHANKE VAATII NÄKEMYSTÄ

Lempäälän energiayhteisön perusajatuksena on ollut rakentaa älykäs ja energiaomavarainen mikroverkko, jolla turvataan koko alueen tarvitsema energian saanti omavaraisesti. Järjestelmän energiantuotanto syntyy kaasumoottoreilla, aurinkovoimaloilla sekä polttokennoilla. Tuotantoyksiköiden lisäksi energiajärjestelmään liittyy sähköakustot, lämpöakku, lämpöpumppu sekä viisi sähköasemaa, jotka on kytketty yhteen omalla alueellisella keskijänniteverkolla.

Aurinkovoima valittiin hankkeeseen, sillä se toimii hyvin kaasupohjaisen CHP-tuotannon rinnalla täydentäen energiatasetta kesäpäivisin. Hankkeeseen etsittiin kahta aurinkovoimalan toteuttajaa, molempien ollessa kooltaan 2000 kWp.

 

Solarigo valittiin suuren mittakaavan toteutusten kyvykkyytensä ansiosta. Solarigolla oli samaan aikaan muita MW-luokan toteutuksia. Aurinkovoimalan asennukset suoritettiin ammattitaitoisesti ja sovitussa aikataulussa:

"Solarigo oli mukana hankkeen toteutuksen suunnittelussa alusta asti ja toi hankkeeseen hyvin omaa osaamistaan jo tässä vaiheessa. Projektin aikana Solarigon projektipäällikkö oli aktiivinen ja hoiti hommat ja viestinnän mallikkaasti.", kertoo Lempäälän Energian toimitusjohtaja Jarno Lintunen.

Aurinkopaneelikentän tuotanto on vastannut odotuksia. LEMENE ympäristössä hybridijärjestelmän akustojen avulla pystytään tasaamaan aurinkotuotannon tehovaihtelua muun muassa sään muuttuessa ennustetusta. Hanke on herättänyt paljon keskustelua energia-alan kehityksestä yleisesti kuin myös teknologian hyödyntämisen näkökulmasta. Lempäälän kunnan korkeita prioriteettejä ovat energia-alan edelläkävijyys ja HINKU-tavoitteet. Aurinkovoiman avulla kunta ja LEMENE hanke on saanut paljon positiivista huomiota.

Solarigo on kyvykäs, luotettava, avoin ja asioihin reagoiva yhteistyökumppani. Solarigon kanssa asioiden hoito on ollut aina sujuvaa ja osaamista on ollut aina tarvittaessa saatavissa hyvinkin ripeästi.

Jarno Lintunen

Toimitusjohtaja

Lempäälän Energia

LEMENE NUMEROINA

2.0

MEGAWATTIA

AURINKOVOIMALAN TEHO

6000

AURINKOPANEELIA

MAA-ASENTEINEN

1800

MWh

VUOSITUOTANTO

LISÄÄ TARINOITA

Auringosta omavaraisuutta, Lemene Energiajärstelmän auinkopuisto dronesta kuvattuna - Solarigo Systems Oy

LEMENE

2000 kW

ESITTELYVIDEO

LEMENE-hankkeen aurinkovoimala

bottom of page