top of page
Aurinkosähköä autokatoksesta, autokatoksen katolle asennettu aurinkovoimala - Solarigo Systems Oy

AURINKOSÄHKÖÄ
AUTOKATOKSESTA

POLARIA

Uudenlainen konsepti herätti mielenkiinnon

Polaria valitsi Solarigon aurinkosähkökumppanikseen mielenkiintoisen ja Suomessa ainutlaatuisen autokatosvoimalan tarjouksen myötä. Autokatosvoimalalla Polarian Mäntyharjun tehdas sai henkilökunnalleen autokatospaikat ja uusiutuvaa aurinkosähköä tuottavan aurinkovoimalan.  

409

AURINKOPANEELIA

130

TEHO KW

50

AUTOKATOSPAIKKAA

Polaria Oy on kotimainen yritys, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi vedenkestäviä kylpyhuonekalusteita ja -avusteita. Jo yli 50 vuoden ajan Polaria on valmistanut arkea, kulutusta ja katseita kestäviä kylpyhuonetuotteita, kuten peilikaappeja, allaskaappeja sekä avusteita. Kaikki tuotteet valmistetaan Mäntyharjun tehtaalla.

 

www.polaria.fi

Polaria - Solarigo Systems Oy

Polaria kiinnostui aurinkosähköstä, sillä se tukee sen vastuullisten toimintatapojen strategiaa. Yritys pyrkii tekemään hankintoja mahdollisuuksien mukaan maantieteellisesti lähialueilta, jota paikan päällä tuotettu vihreä sähkö toteuttaa parhaimmillaan. Tehtaalle aurinkovoimalan rakentaminen oli kuitenkin haasteellista, sillä luontaista maa-aluetta aurinkovoimalalle ei löytynyt ja kattoasennuksen osalta tehdasrakennuksen lukuisat, eri aikakausilla tehdyt laajennukset aiheuttivat omat vaikeutensa. Lisäksi Polarialle oli tärkeää, että voimalan kokoluokka olisi riittävän suuri niin, että sen vaikutus tehtaan sähkönkulutuksessa olisi aidosti merkityksellinen.

 

JOUSTAVUUS OLI AVAIN PROJEKTIN ONNISTUMISEKSI
 

Kun sopivaa paikkaa aurinkovoimalalle ei löytynyt tehtaan katolta tai maa-alueelta, Solarigon suunnitelutiimi ratkaisi tilanteen tarjouksella, jossa Solarigo rakennutti kolme autokatosta ja asensi aurinkovoimalan niiden päälle. Pilottihankkeen suunnitteluvaiheessa ratkaisumallia muutettiin joustavasti, esimerkiksi voimalan teräsrakenteet päädyttiin kesken suunnittelutyön hankkimaan kotimaiselta toimittajalta.

”Yhteistyö on sujunut mutkattomasti, kommunikointi projektitiimin ja asennustiimin kanssa on ollut joustavaa. Ratkaistavat asiat on hoidettu halki poikki ja pinoon -tyylillä kohti yhteistä päämäärää. Myös projektin jälkihoito on sujunut tyylikkäästi”, avaa Polarian toimitusjohtaja Timo Karhula.

Nyt aurinkovoimala kattaa Polarian Mäntyharjun tehtaan sähkönkulutuksesta kesäisin jopa kolmasosan ja koko vuoden kulutuksesta noin 10 %. Valmistavana teollisuuslaitoksena Polarian sähkönkulutus vaihtelee merkittävästi arkipäivien ja viikonloppujen välillä, jolloin erityisesti kesäaikaan kaikkea tuotettua aurinkosähköä ei pystytä hyödyntämään tehtaalla viikonloppuisin. Polarialle oli tärkeää, että kaikki tuotettu puhdas energia käytetään sataprosenttisesti hyödyksi, johon ratkaisun tarjosi Solarigon emoyhtiö Lumme Energia. Lumme Energia ostaa Polarian aurinkovoimalan ylituotannon, josta Lumpeen asiakkaat saavat uusiutuvaa aurinkosähköä.

VASTUULLISUUSTEKO ON OTETTU POSITIIVISESTI VASTAAN

Polarian eri sidosryhmät ovat ottaneet aurinkovoimalahankkeen vastaan positiivisesti. Vastuullisuustoimet ovat poikkeuksetta tärkeitä Polarian asiakaskunnalle ja ne tukevat myös muiden sidosryhmien omia vastuullisuustavoitteita. Myös työnantajan edelläkävijyys ympäristöasioissa koetaan kasvavissa määrin tärkeäksi. Samalla koko Polarian henkilöstö on päässyt nauttimaan katoksen tarjoamasta suojasta niin talven lumisateilla kuin kesän paahtavalla auringolla.

Polarian tehtaan autokatoksen katolle asennettu aurinkovoimala - Solarigo Systems Oyi

Polaria, Mäntyharju

Vaikka projektin toteutusmuoto oli molemmille yhtiöille ensimmäinen laatuaan, saatiin projekti riittävän tarkan suunnittelun ja asiansa osaavan asennustiimin ansiosta maaliin tilaajan osalta maltillisin resurssein. Suosittelen yhteistyötä Solarigon kanssa ja kannustan muitakin yrityksiä valitsemaan vaihtoehdon, josta kiittää sekä luonto että työntekijät.

Timo Karhula

Toimitusjohtaja
Polaria

POLARIA NUMEROINA

409

AURINKOPANEELIA

KOLMEN AUTOKATOKSEN KATOILLA

130

KILOWATTIA

YHTEENLASKETTU TEHO

50

AUTOKATOSPAIKKAA

TYÖNTEKIJÖILLE JA VIERAILIJOILLE

LISÄÄ TARINOITA

Polarian tehtaan autokatoksen katolle asennettu aurinkovoimala dronesta kuvattuna - Solarigo Systems Oya

POLARIA

130 kW

ESITTELYVIDEO

Polarian autokatosvoimala

bottom of page