Tokmanni - Solarigon referenssitarina

AURINKOA

ASKAREISIIN

Myös Tokmannin valikoima saa energiaa auringosta. Valitse sinäkin Solarigo - tiedät mitä energiasta maksat.

TOKMANNI

Suuri prosessi vaatii luotettavan toimittajan

Tokmanni on ottanut mittavia ympäristöystävällisyyden askeleita. Vuoden 2021 kesän loppuun mennessä yli 50 Tokmannin myymälää hyödyntää vastuullista aurinkovoimaa oman aurinkovoimalan tuottamana - tämä vastaa noin 3000 pienen kerrostaloasunnon sähkönkulutusta. Panostus on siis merkittävä, ja sen vuoksi Tokmanni valitsi kumppanikseen sähköasioissa juuri Solarigon.

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju, joka myy laadukkaita kodintuotteita edulliseen hintaan. Vuonna 1989 perustettu Tokmanni laajentui 2000-luvulla yhdistymällä muiden halpakauppaketjujen kuten Maxi-Makasiinin, Tarjoustalon ja Vapaa Valinnan kanssa. Lähes 200 Tokmanni-myymälässä työskentelee noin 3600 työntekijää ympäri Suomea. Tokmanni-ketjun liikevaihto oli 870,4 miljoonaa euroa vuonna 2018.

 

www.tokmanni.fi

Kaupan alalla kilpailu on kovaa ja kuluttajien huomiosta taistelu painottuu yhä enemmän vastuullisuusseikkoihin. Listattuna yhtiönä ja Suomen suurimpana halpakauppaketjuna Tokmannin vastuu ympäristöstä on tavanomaista suurempi. Yksi keino edistää vastuullisuutta on paitsi uusiutuva energia itsessään, myös sen tuottaminen itse. Näin ollen Tokmanni päätyi sähköntuottajan valinnassaan Solarigoon, sillä Solarigo tarjosi sekä uusiutuvan energiantuotannon että omavaraisuutta: nyt muun muassa Forssassa, Järvenpäässä ja Kalajoella shoppaillaan ekologisesti oman aurinkovoimalan sähköllä.

KASVAVA LIIKETOIMINTA HYÖTYY HELPOSTA TOTEUTUKSESTA

 

Suuri suunnitelma vaatii luotettavan toteuttajan. Solarigon malli tarjoaa Tokmannille matalan riskin energiaomavaraisuuteen avaimet käteen -tyylillä. Solarigo rakentaa asiakkaan liiketiloihin aurinkovoimalan, jolloin yrityksen omat investoinnit jäävät vähäisiksi. Solarigo myös hoitaa aurinkovoimalan huollon ja näin yritys voi keskittyä ydinliiketoimintaansa. Muiden asiakkaiden hyvät kokemukset Solarigon kanssa asioinnista kannustivat Tokmannia kehittämään yhteistyötä laajaksi kokonaisuudeksi, joka tuo vuoden 2021 loppuun mennessä yli 30 myymälää aurinkovoiman piiriin. Tuo tavoite saavutettiin kuitenkin jo kesäkuussa 2020 ja uudeksi 2021 tavoitteeksi on asetettu yli 50 myymälää.

 

Pitkän aikavälin tavoite vahvasti kasvavalla Tokmanni-ketjulla on asentaa jokaisen uuden myymälän katolle aurinkovoimala rakenteiden sen salliessa. ”Aurinkovoimaloiden tuotantoprofiili sopii erinomaisesti Tokmannin sähkönkulutusprofiiliin, sillä sähköä kuluu myymälöissä eniten päiväsaikaan. Nykytekniikan aurinkovoimalat tuottavat sähköä hyvin myös Suomen olosuhteissa”, Tokmannin kauppapaikka- ja konseptijohtaja Harri Koponen kertoo.

 

LÄHES PUOLET ENERGIASTA AURINGOSTA

 

Hyödyt ovat vuoden 2019 perusteella selkeät. Asennetut järjestelmät ovat Tokmannin kokemuksen mukaan olleet laadukkaita ja yhteistyö Solarigon kanssa on sujunut mutkattomasti. Solarigon asiantuntemuksen avulla parhaina kuukausina lähes puolet myymälöiden energiantarpeesta on voitu tuottaa auringon avulla. Tämä on yllättänyt ja ilahduttanut prosessin varrella, samoin kuin aurinkovoimalan matala kustannustaso.

 

Tokmannin kokemuksen mukaan aurinkovoimalan hyödyt ovat jo nyt korkealla tasolla. Yhteistyö Solarigon kanssa on tuonut Tokmannin etulinjaan vastuullisen ja uusiutuvan energian hyödyntämisessä laaja-alaisesti. Aurinkovoimaan kannattaa tarttua nyt, kun siihen siirtyminen on helppoa ja kustannustehokasta.

Lyhyesti Tokmannin käytössä olevista aurinkovoimaloista kesäkuussa 2021

 • Aurinkovoimaloiden kokonaismäärä: kesän lopussa 50 kappaletta

 • Aurinkopaneelien määrä aurinkovoimaloissa yhteensä: kesän lopussa noin 24 000 kappaletta

 • Aurinkovoimaloiden yhteisteho ja arvioitu vuosituotto

  • Yhteisteho: kesän lopussa noin 7,2 MWp

  • Arvioitu vuosituotto: 5,0 GWh (vastaa noin 2 500 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta tai noin 25 miljoonaa sähköautolla ajettua kilometriä¹)

 • Suurin aurinkovoimala

  • Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskus

  • 3 000 aurinkopaneelia

  • 825 kWp:n huipputeho, noin 677 MWh:n arvioitu vuosituotto

 • Ensimmäinen aurinkovoimala

  • Sijainti: Jämsä

  • Rakentamisjanakohta: Syyskuu 2016

  • Aurinkopaneelien määrä: 367 kappaletta

TOKMANNI NUMEROINA

6.8

MEGAWATTIA

AURINKOVOIMALOIDEN YHTEENLASKETTU TEHO

45

AURINKOVOIMALAA

KÄYTÖSSÄ OLEVIA AURINKOVOIMALOITA

7.0

PROSENTTIA

AURINKOSÄHKÖN OSUUS YHTIÖN KÄYTTÄMÄSTÄ SÄHKÖENERGIASTA