top of page
Vastuullista shoppailua, kattoasenteisen aurinkovoimalan asentamista - Solarigo Systems Oy

VASTUULLISTA
SHOPPAILUA

TOKMANNI

Tokmanni on ottanut mittavia ympäristöystävällisyyden askeleita tavoitteenaan olla hiilineutraali oman toimintansa osalta vuotena 2025. Solarigo on rakentanut Tokmanni-myymälöihin aurinkovoimaloita jo vuodesta 2016. Nyt yli 50 asentamaamme aurinkovoimalaa tuottavat Tokmannin myymälöille puhdasta aurinkosähköä. Yhtiön omasta sähkönkulutuksesta jopa yli 7,2 % syntyy myymälöiden katoilla. Aurinkovoimaloiden toimittajavalinnassa tärkeää oli Solarigon malli, joka tarjosi Tokmannille matalan riskin energiaomavaraisuuteen avaimet käteen -tyylillä.

7.8

YHTEISTEHO MW

55

AURINKOVOIMALAA

9.0

% KULUTUKSESTA

Suuri prosessi vaatii luotettavan toimittajan

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju, joka myy laadukkaita kodintuotteita edulliseen hintaan. Vuonna 1989 perustettu Tokmanni laajentui 2000-luvulla yhdistymällä muiden halpakauppaketjujen kuten Maxi-Makasiinin, Tarjoustalon ja Vapaa Valinnan kanssa. Lähes 200 Tokmanni-myymälässä työskentelee noin 3600 työntekijää ympäri Suomea. Tokmanni-ketjun liikevaihto oli 870,4 miljoonaa euroa vuonna 2018.

 

www.tokmanni.fi

Tokmanni - Solarigo Systems Oy

KASVAVA LIIKETOIMINTA HYÖTYY HELPOSTA TOTEUTUKSESTA
 

Kaupan alalla kilpailu on kovaa ja kuluttajien huomiosta taistelu painottuu yhä enemmän vastuullisuusseikkoihin. Listattuna yhtiönä ja Suomen suurimpana halpakauppaketjuna Tokmannin vastuu ympäristöstä on tavanomaista suurempi. Yksi keino edistää vastuullisuutta on paitsi uusiutuva energia itsessään, myös sen tuottaminen itse. Tokmanni päätyi sähköntuottajan valinnassaan Solarigoon, sillä Solarigo tarjosi sekä uusiutuvan energiantuotannon että omavaraisuutta.

 

Suuri suunnitelma vaatii luotettavan toteuttajan. Solarigon malli tarjoaa Tokmannille matalan riskin energiaomavaraisuuteen avaimet käteen -tyylillä. Solarigo rakentaa asiakkaan liiketiloihin aurinkovoimalan, jolloin yrityksen omat investoinnit jäävät vähäisiksi. Solarigo myös hoitaa aurinkovoimalan huollon ja näin yritys voi keskittyä ydinliiketoimintaansa. Muiden asiakkaiden hyvät kokemukset Solarigon kanssa asioinnista kannustivat Tokmannia kehittämään yhteistyötä laajaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteeksi asetettiin 30:n Tokmanni-myymälän varustaminen aurinkovoimalalla 2021 loppuun mennessä. Tavoite saavutettiin kuitenkin reilusti etuajassa, joten vuoden 2021 uudeksi tavoitteeksi asetettiin 50 aurinkovoimalaa, joka saavutettiin myös aikataulussa.

 

Pitkän aikavälin tavoite vahvasti kasvavalla Tokmanni-ketjulla on asentaa jokaisen uuden myymälän katolle aurinkovoimala rakenteiden sen salliessa. ”Aurinkovoimaloiden tuotantoprofiili sopii erinomaisesti Tokmannin sähkönkulutusprofiiliin, sillä sähköä kuluu myymälöissä eniten päiväsaikaan. Nykytekniikan aurinkovoimalat tuottavat sähköä hyvin myös Suomen olosuhteissa”, Tokmannin kauppapaikka- ja konseptijohtaja Harri Koponen kertoo.

Lyhyesti Tokmannin käytössä olevista aurinkovoimaloista maaliskuussa 2023

 • Aurinkovoimaloiden kokonaismäärä: 55 kappaletta

 • Aurinkopaneelien määrä aurinkovoimaloissa yhteensä: 25 000 kappaletta

 • Aurinkovoimaloiden yhteisteho ja arvioitu vuosituotto

  • Yhteisteho: 7,8 MWp

  • Arvioitu vuosituotto: noin 6.5 GWh

 • Suurin aurinkovoimala

  • Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskus

  • 3 000 aurinkopaneelia

  • 825 kWp:n huipputeho, noin 677 MWh:n arvioitu vuosituotto

 • Ensimmäinen aurinkovoimala

  • Sijainti: Jämsä

  • Rakentamisjanakohta: Syyskuu 2016

  • Aurinkopaneelien määrä: 367 kappaletta

Aurinkovoimalan asennusta Tokmanni Virroilla

Tokmanni, Virrat

Aurinkovoimala Tokmanni Inkeroinen katolla

LÄHES PUOLET ENERGIASTA AURINGOSTA

 

Hyödyt ovat vuoden 2019 perusteella selkeät. Asennetut järjestelmät ovat Tokmannin kokemuksen mukaan olleet laadukkaita ja yhteistyö Solarigon kanssa on sujunut mutkattomasti. Solarigon asiantuntemuksen avulla parhaina kuukausina lähes puolet myymälöiden energiantarpeesta on voitu tuottaa auringon avulla. Tämä on yllättänyt ja ilahduttanut prosessin varrella, samoin kuin aurinkovoimalan matala kustannustaso.

 

Tokmannin kokemuksen mukaan aurinkovoimalan hyödyt ovat jo nyt korkealla tasolla. Yhteistyö Solarigon kanssa on tuonut Tokmannin etulinjaan vastuullisen ja uusiutuvan energian hyödyntämisessä laaja-alaisesti. Aurinkovoimaan kannattaa tarttua nyt, kun siihen siirtyminen on helppoa ja kustannustehokasta.

Tokmanni, Inkeroinen

Olemme hyvin tyytyväisiä Tokmannin aurinkoenergiaohjelmaan. Aurinkovoimaloiden tuotantoprofiili sopii hienosti Tokmannin sähkönkulutusprofiiliin, sillä sähköä kuluu myymälöissä eniten päiväsaikaan.

Harri Koponen

Kauppapaikka- ja konseptijohtaja

Tokmanni

TOKMANNI NUMEROINA

7.8

MEGAWATTIA

AURINKOVOIMALOIDEN YHTEENLASKETTU TEHO

55

AURINKOVOIMALAA

KÄYTÖSSÄ OLEVIA AURINKOVOIMALOITA

9.0

PROSENTTIA

AURINKOSÄHKÖN OSUUS YHTIÖN KÄYTTÄMÄSTÄ SÄHKÖENERGIASTA

LISÄÄ REFERENSSITARINOITA

bottom of page