top of page
  • Writer's pictureSolarigo Systems

Laajennamme Suomen suurinta aurinkopuistoa Atrian Aurinkoa lähes kaksinkertaiseksi

Atrian Auringon nykyisen vuonna 2018 käyttöönotetun voimalan paneeliteho lähes kaksinkertaistuu. Laajennuksen investointi käynnistyy heinäkuussa. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Atria Suomi Oy ja Solarigo Systems Oy. Aurinkovoimalan investoi ja laitteistojen ylläpidosta vastaa Nurmon Aurinko Oy. Aurinkovoimala ja sen laajennus sijaitsevat Atrian Nurmon tehtaan yhteydessä.


Atrian Auringon paneeliteho lähes kaksinkertaistuu. Laajennusosan paneeliteho on 5 MWp ja se koostuu yli 9 400 aurinkopaneelista. Aurinkopuiston pinta-ala on lähes 7 hehtaaria, mikä vastaa yli 9 jalkapallokenttää. Se tuottaa vuodessa noin 4 250 MWh aurinkosähköä, mikä vastaa noin 2100 kerrostaloyksiön vuosikulutusta. Toteutus käynnistyy heinä-elokuussa ja voimalan laajennusosa on valmis käyttöönotettavaksi vuoden 2022 aikana.

Kuva: Atria Suomi Oy.


- Uusiutuvan, päästöttömän aurinkoenergian hyödyntäminen vie meitä osaltaan kohti tärkeintä tavoitettamme: Atrian hiilineutraali ruokaketju vuoteen 2035 mennessä. Kokemukset aurinkoenergiasta ovat olleet pelkästään positiivisia, ja nyt käynnistämmekin hankkeen nykyisen aurinkovoimalan kapasiteetin tuplaamiseksi. Hanke aloitetaan heti kun saamme tarvittavat rakennusluvat, mikä käytännössä tarkoittaa heinä-elokuuta 2021. Hankkeen toteuttaja Nurmon Aurinko Oy on saanut hankkeeseen Business Finlandilta 20 prosentin suuruisen energiatuen. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2,7 miljoonaa euroa, kertoo Atrian tekninen päällikkö Eero Yliselä.


Kuva: Atria Suomi Oy.


- Aurinkoteknologia kehittyy ja uuden kokoluokan paneeleilla tuotamme lähes kaksinkertaisen tehon yhtä paneelia kohden. Atrialle toteteuttu pilottihanke vuonna 2018 oli ensimmäinen teollisen kokoluokan aurinkosähköhanke Suomessa. Hanke on myötävaikuttanut aurinkosähkön yleistymiseen Suomessa, sanoo Jukka Muilu Solarigo Systems Oy:sta.


Kun laajennus valmistuu Atria kattaa vuosikulutuksestaan noin 8 % aurinkosähköllä. Aurinkovoimalan laajennusosa sijaitsee Atrian Nurmon tehtaan yhteydessä alueen itäpuolella. Hankkeesta on tehty jo suunnitelmat ja niitä lähdetään toteuttamaan mahdollisimman pian.


Atrian Nurmon tehtaan yhteydessä oleva aurinkovoimala on kokoluokaltaan Suomen suurin. Vuonna 2018 käyttöönotettu voimala käsittää yhteensä noin 22 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, jotka vastaavat toteutuman pohjalta noin 5 000 MWh:n vuotuista sähköntuotantoa. Laajennusosan käyttöönoton jälkeen Atrian vuotuinen aurinkosähkön tuotanto on yli 9 000 MWh. Hanke vähentää edelleen kokonaispäästöjä ja parantaa tehtaan energiatehokkuutta lisäten myös omavaraisuutta.

Atria toimii edelläkävijänä aurinkosähkön teollisessa käyttöönotossa. Vähäpäästöisesti tuotettu kotimainen ruoka on osa yhtiön ympäristövastuullisuutta, joka kattaa koko ruokaketjun. Aurinkosähkö on kestävän kehityksen mukainen valinta sekä tukee luonnonvarojen hallittua käyttöä ja samalla siinä panostetaan tulevaisuuden toimintaedellytyksiin.


Videoesittely: Nurmon Aurinko

 

Lisätietoja:


Eero Yliselä Atria Suomi Oy

040 652 9238


Jukka Muilu

Solarigo Systems Oy

050 553 8504

 

Comments


bottom of page