Kokosimme tälle sivulle kaikki, mitä on syytä huomioida aurinkovoimalan hankinnassa: investointi, luvat, tekniikka, talous, viestintä ja kumppanin valinta.
Voit myös päästää itsesi helpolla, ja tilata maksuttoman aurinkosähkökartoituksen. Kartoituksessa teemme alustavan arvion kiinteistöllenne sopivasta aurinkovoimalasta ja käymme yhdessä läpi aurinkosähkön kannattavuutta yrityksellenne. Kartoitus ei sido sinua mihinkään.
AURINKOVOIMALA YRITYKSELLE –
MITEN SIIRTYÄ AURINKOSÄHKÖÖN
1. AURINKOVOIMALAN
INVESTOINTI
SOPIMUS -ratkaisussa saatte kiinteistöllenne aurinkovoimalan ilman investointia. Me investoimme, rakennamme ja huollamme voimalan. Maksatte pelkästään käyttämästään aurinkosähköstä. Hinta voi olla kiinteä tai seurata sähkön pörssihintaa, johon saatte pienen alennuksen.
Lue lisää SOPIMUS -ratkaisusta täällä.
WOIMALA -ratkaisussa yrityksenne investoi aurinkovoimalan ja käyttää sen tuottamaa aurinkosähköä. Aurinkovoimala toimitetaan avaimet käteen -periaatteella. Ylläpito ja huolto voidaan ulkoistaa meille.
2. AURINKOVOIMALAN
LUVAT
Aurinkovoimalan vaativat luvat ja ilmoitukset riippuvat pitkälti siitä, mihin ja minkä kokoinen aurinkovoimala asennetaan.
Alla lueteltuna kaikki aurinkovoimaloita koskevat luvat:
Kaikkiin aurinkovoimaloihin tarvitaan:
Tiedot pelastusviranomaisille
Verkkoyhtiön liityntälupa
Kiinteistön omistajan lupa
Toimenpideilmoitus tai merkittävän kokoisissa voimaloissa rakennuslupa.
Lisäksi kattoasenteisissa voimaloissa tarvitaan rakennekestävyyden selvitys.
Teollisen kokoluokan aurinkopuistoissa (useiden hehtaarien kokoiset voimalat) tarvitaan kunnalta suunnittelutarveratkaisu tai sopiva kaavoitus.
Toimituksissamme huolehdimme kaikista tarvittavista lupahakemuksista.
5. AURINKOVOIMALASTA
VIESTIMINEN
Aurinkovoimalan hankinta on yksi konkreettisimmista ja vaikuttavimmista vastuullisuusteoista. Aurinkovoimala näkyy ja sitä on helppo esitellä.
Aurinkovoimalan hankintaa harkitessa voi miettiä hetken esimerkiksi, millaisia ajatuksia yhteistyökumppaneillanne tai asiakkaillanne on yrityksenne vastuullisuudesta ja ilmastonmuutoksesta.
Autamme asiakkaitamme viestimään aurinkovoimalasta vaikuttavasti, sillä haluamme, että saatte parhaan hyödyn vastuullisuusteostanne markkinoinnissa.
Solarigo on tehnyt aktiivista yhteistyötä aurinkovoimaloiden viestinnässä asiakkaidensa kanssa jo vuosia. Voit tutustua yritysasiakkaisiimme täällä.
Toimituksiimme kuuluu:
-
Laadukas viestintäpaketti. Sisältää voimalanne kuvia, editoidun lyhytvideon, tekstiä ja ohjeen aurinkovoimalata viestimiseen. Paketin avulla viestinnästä vastaavan henkilönne on helppo tehdä aurinkovoimalasta näyttäviä julkaisuja.
-
Solarigon oma infonäyttöratkaisu, jolla tuodaan aurinkovoimalan tuotantodataa visualisoituna teidän omille infonäytöillenne vaivattomasti.
4. AURINKOVOIMALAN TALOUDELLISUUS
Mikäli hankit aurinkovoimalan palveluna, voi sopimuksen taloudellisuutta arvioida vertaamalla aurinkosähkön hintaa verkosta ostettavaan uusiutuvaan sähköön ja sen lisäkustannuksiin.
Verkosta esimerkiksi tuuli- tai aurinkosähköä maksettavaksi tulee sähköenergian hinta (pörssihinta tai kiinteä), jonka lisäksi maksat sähköveroa, sähkön siirtomaksua ja uusiutuvan energian alkuperätakuuta. Tätä kokonaiskustannusta voi verrata sopimus-mallin aurinkovoimalan sähkön hintaan.
Lisäksi kannattaa huomioida sähkön profiili. Aurinkosähköä tuotetaan päivisin, jolloin sähkön hinta on keskimääräistä korkeampi. Näin ollen hyödyntämällä aurinkovoimalaa korvaat keskimääräistä kalliimpaa sähköenergiaa.
Mikäli hankit aurinkovoimalan itse investoimalla, tulee huomioida investoinnin lisäksi huoltokustannukset ja aurinkovoimalan käyttöikä, joka on noin 30 - 40 vuotta. Lisäksi purku- ja kierrätyskustannuksista kannattaa kysyä toimittajalta. Tyypillinen aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on noin 7 - 13 vuotta.
6. KUMPPANIN VALINTA
Aurinkovoimalan rakentava ja ylläpitävä kumppanuus on voimassa lähtökohtaisesti vuosikymmeniä. Yritysluokan aurinkovoimaloiden toimittajissa on sopivasti tervettä kilpailua, ja aurinkovoimalan hankinta kannattaakin kilpailuttaa.
Kumppanin valinnassa kannattaa huomioida seuraavat asiat:
-
Millaiset ovat toimijan referenssit?
-
Miten aurinkovoimalan huolto on organisoitu uskottavasti?
-
Mitä kaikkea toimittaja tekee itse ja mitä alihankintana?
-
Keitä ovat toimittajan asennuskumppanit
-
Mitä sertifiointeja kumppanilta löytyy?
-
Milloin voimala luvataan valmiiksi?
-
Onko kumppani taloudellisesti vakaa?
-
Mitä takuita toimitus sisältää? Taataanko tuotantoa?
-
Millaista reservimarkkinapalvelua kumppanit tarjoavat?
-
Millainen tiimi tai organisointi aurinkovoimalaprojektillenne tehdään kumppaninne organisaatiossa?
-
Mistä voi syntyä mahdollisia lisäkustannuksia? Kuuluuko toimitukseen esimerkiksi kaikki luvitukset ja selvitykset, asennus ja mahdolliset korjaukset, käyttöönotto ja tarkastus?
TUTUSTU ASIAKKAIDEMME AURINKOVOIMALOIHIN
3. AURINKOVOIMALAN TEKNISET VAATIMUKSET
Aurinkovoimaloita tarjotaan erilaisilla teknologioilla varustettuna. Aurinkovoimalan hankkijan on syytä huomioida ja kysyä toimittajalta seuraavat asiat:
-
Minkä kokoinen aurinkovoimala toimitetaan ja miksi?
-
Miten aurinkovoimalan turvallisuudesta huolehditaan?
-
Miten aurinkovoimalaa huolletaan?
-
Minkä merkkisistä komponenteista voimala koostuu?
-
Mihin päin suunnataan ja miksi?
-
Millainen näkemys tarjoajalla on "älyvoimaloista"?
-
Miten varjostumat huomioidaan suunnittelussa?
-
Miten telineratkaisu huomioi lumen aiheuttaman taipumisen?
-
Millaisia asennustarvikkeita käytetään ja miten niissä huomioidaan koko aurinkovoimalan elinkaaren kestävyys?
-
Soveltuuko ratkaisu helppoon purkamiseen, jos katolle täytyy tehdä remontti voimalan elinkaaren aikana?
-
Miten aurinkovoimalan asentamisessa huomioidaan kiinteistön (esim katon) turvaaminen?