top of page
Open Site Navigation

EN

01

Mitä on aurinkosähkö?

PERUSTIETOA AURINKOSÄHKÖSTÄ

Aurinkosähkö on auringon valon avulla tuotettu puhdas ja päästötön energianmuoto. Aurinkoenergia on ikuinen ja rajaton energianlähde, sillä auringon säteilemä energia maan pinnalla riittää helposti kattamaan koko ihmiskunnan energiatarpeen.

02

Miten aurinkosähköä tuotetaan ja hyödynnetään?

PERUSTIETOA AURINKOSÄHKÖSTÄ

Aurinkosähkön tuottaminen tapahtuu aurinkopaneeleissa, joissa valon säteet muutetaan sähköksi. Aurinkosähkön tuottaminen perustuu valon määrään, ei auringon säteiden tuottamaan lämpöön. Auringon säteiden osuessa aurinkopaneeliin syntyy paneelissa olevissa kennoissa reaktio, jota kutsutaan valosähköiseksi ilmiöksi.

 

Käytännössä fotoni eli valohiukkanen katoaa pintaan (aurinkopaneeli) ja luovuttaa energiansa eteenpäin. Paneeleissa muodostuva sähkö muutetaan verkkovirtaan sopivaksi ja syötetään kiinteistön sähkökeskukseen, jonka jälkeen aurinkosähköä voidaan käyttää tavallisen verkkovirran tapaan.

Aurinkosähkövoimala on aurinkopaneeleista ja verkkovirtaan liitettävistä komponenteista koostuva järjestelmä, joka tuottaa 100 % päästötöntä sähköä. Aurinkosähköä tuotetaan pääasiassa kiinteistön omaan käyttöön ja ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon. Aurinkovoimalat toimivat verkkovirran rinnalla, joten sähköt eivät katkea, vaikka aurinko ei paistaisi. Aurinkosähkövoimala voidaan asentaa esimerkiksi katolle, maahan tai seinälle. Tyypillisesti aurinkovoimala kattaa n. 10–20 % kiinteistön sähkönkäytöstä vuodessa. Loput sähköt ostetaan normaaliin tapaan sähköverkosta.

03

Mikä on aurinkosähkövoimala?

PERUSTIETOA AURINKOSÄHKÖSTÄ

04

Paistaako aurinko Suomessa riittävästi aurinkosähköä varten?

PERUSTIETOA AURINKOSÄHKÖSTÄ

Kyllä paistaa! Tämä on kysymys, joka pohdituttaa usein pohjoisen kylmien olosuhteiden ja pitkien talvien vuoksi. Aurinkosähkö Suomessa on kuitenkin kannattavaa yllättävän suurien säteilyarvojen, pitkien kesäpäivien ja puhtaan ilman ansiosta! Paikallinen ilmasto Suomessa on suotuisa aurinkosähkön tuotantoa varten. Esimerkiksi Etelä-Suomen ja Pohjois-Saksan vuotuinen säteilymäärä liikkuu samoissa arvoissa.

 

Aurinkopaneeli kykenee muuttamaan noin 17–22 % auringon säteilyenergiasta sähköksi. Suomessa huippusäteilyn arvo on suurimmillaan noin 1000 W/m2, jolloin optimiolosuhteissa yhdeltä neliömetriltä saadaan 170–200 W sähköä.

AURINKOINFO
TEEMAT

SOLARIGO
PALVELUT

SOLARIGO
REFERENSSIT

Solarigon aurinkoinfo - kaikki aurinkosähköstä

PERUSTIETOA
AURINKOSÄHKÖSTÄ

bottom of page