top of page
Harmaa taustakuva

01

Mitä on aurinkoenergia?

PERUSTIETOA AURINKOENERGIASTA

Aurinkoenergia on auringon valon avulla tuotettu puhdas ja päästötön energianmuoto. Aurinko on ikuinen ja rajaton energianlähde, sillä auringon säteilemä energia maan pinnalla riittää helposti kattamaan koko ihmiskunnan energiatarpeen.

Oranssi taustakuva
Oranssi taustakuva

02

Miten aurinkoenergiaa tuotetaan ja hyödynnetään?

PERUSTIETOA AURINKOENERGIASTA

Aurinkoenergian tuottaminen tapahtuu aurinkopaneeleissa, joissa valon säteet muutetaan sähköksi. Aurinkoenergian tuottaminen perustuu valon määrään, ei auringon säteiden tuottamaan lämpöön. Auringon säteiden osuessa aurinkopaneeliin syntyy paneelissa olevissa kennoissa reaktio, jota kutsutaan valosähköiseksi ilmiöksi.

 

Käytännössä fotoni eli valohiukkanen katoaa pintaan (aurinkopaneeli) ja luovuttaa energiansa eteenpäin. Paneeleissa muodostuva sähkö muutetaan verkkovirtaan sopivaksi ja syötetään kiinteistön sähkökeskukseen, jonka jälkeen aurinkosähköä voidaan käyttää tavallisen verkkovirran tapaan.

Harmaa taustakuva

Aurinkovoimala on aurinkopaneeleista ja verkkovirtaan liitettävistä komponenteista koostuva järjestelmä, joka tuottaa 100 % päästötöntä sähköä. Aurinkoenergiaa tuotetaan pääasiassa kiinteistön omaan käyttöön ja ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon. Aurinkovoimalat toimivat verkkovirran rinnalla, joten sähköt eivät katkea, vaikka aurinko ei paistaisi. Aurinkovoimala voidaan asentaa esimerkiksi katolle, maahan tai seinälle. Tyypillisesti aurinkovoimala kattaa n. 10–20 % kiinteistön sähkönkäytöstä vuodessa. Loput sähköt ostetaan normaaliin tapaan sähköverkosta.

03

Mikä on aurinkovoimala?

PERUSTIETOA AURINKOENERGIASTA

Harmaa taustakuva

04

Paistaako aurinko Suomessa riittävästi?

PERUSTIETOA AURINKOENERGIASTA

Kyllä paistaa! Tämä on kysymys, joka pohdituttaa usein pohjoisen kylmien olosuhteiden ja pitkien talvien vuoksi. Aurinkoenergia Suomessa on kuitenkin kannattavaa yllättävän suurien säteilyarvojen, pitkien kesäpäivien ja puhtaan ilman ansiosta! Paikallinen ilmasto Suomessa on suotuisa aurinkosähkön tuotantoa varten. Esimerkiksi Etelä-Suomen ja Pohjois-Saksan vuotuinen säteilymäärä liikkuu samoissa arvoissa.

 

Aurinkopaneeli kykenee muuttamaan noin 17–22 % auringon säteilyenergiasta sähköksi. Suomessa huippusäteilyn arvo on suurimmillaan noin 1000 W/m2, jolloin optimiolosuhteissa yhdeltä neliömetriltä saadaan 170–200 W sähköä.

AURINKOINFO

Solarigon asentaja tarkastaa aurinkovoimalaa -  - Solarigo Systems Oy

PALVELUMME

ASIAKKAITA

Perustietoa aurinkosähköstä, kattoasenteinen aurinkovoimalan asennus dronesta kuvattuna - Solarigo Systems Oy

Mitä on aurinkoenergia?

01

Aurinkoenergian tuotanto

02

Mikä on aurinkovoimala?

03

Paistaako Suomessa aurinko riittävästi?

04

PERUSTIETOA

AURINKOENERGIASTA

bottom of page