top of page
  • Writer's pictureSolarigo Systems

Solarigo alkaa rakentaa 70 MWp aurinkopuistoa Exilionille Simoon kevään aikana

Elon, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion on tehnyt investointipäätöksen maa-asenteisen aurinkovoimalan rakentamiseksi Simoon. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kevään aikana ja Exilion on valinnut hankkeen suunnittelijaksi ja toteuttajaksi kotimaisen Solarigo Systems Oy:n.


Exilion ryhtyy rakennuttamaan kevään aikana Simoon maa-asenteista aurinkovoimalaa, joka on teholtaan 70 megawattia. Kyseessä on mittaluokaltaan yksi Suomen suurimmista aurinkopuistohankkeista. Puiston vuosituotanto on noin 65 000 MWh, joka vastaa noin 26 000 kerrostalokaksion keskimääräistä sähkön vuosikulutusta.


Exilion Simo Solarigo aurinkopuisto aurinkovoimala

Havainnekuva Simon aurinkovoimalasta.

Simon aurinkovoimala muodostaa yhdessä Exilionin Simossa jo sijaitsevien tuulivoimaloiden kanssa niin sanotun hybridivoimalan eli samassa sähköliittymässä on sekä aurinko- ja tuulivoimaa että sähkövarasto. Exilionilla on useampi tuulipuisto Simon alueella, ja niiden yhteenlaskettu teho on 169 megawattia.


”Simon aurinkovoimala on yksi Suomen ensimmäisistä hankkeista, joka täyttää teollisen mittakaavan. Hankkeen avulla voimme lisätä energianomavaraisuusastettamme ja vastata hiilineutraaliustavoitteisiin. Tuuli ja aurinko ovat hyvä pari, sillä aurinkoenergiaa saamme parhaiten kesäisin, jolloin tuulivoiman tuotanto on pienempää”, Exilionin investointipäällikkö Tommi Riski kertoo.


”Simon kunnalle puiston toteutuminen on erittäin hyvä uutinen, sillä se lisää tuulivoiman rinnalla vihreän energian tuotantoa alueellamme ja vauhdittaa elinvoimaamme. Kiinteistöveroa puisto tuo kunnalle vuodessa noin neljännesmiljoonan, jolla on iso merkitys Simolle”, kunnanjohtaja Vivi Marttila sanoo.


Rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa suomalainen Solarigo Systems Oy

Exilion on valinnut hankkeeseen suunnittelun ja rakentamisen kumppanikseen Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluvan Solarigo Systems Oy:n, jolla on laaja aurinkopuistokokemus muun muassa Kalajoelta, Nurmosta ja Sulkavalta. Solarigo suunnittelee ja toteuttaa aurinkopuiston rakentamisen kokonaisurakkana. Solarigo vastaa voimalan valmistumisen jälkeen myös puiston huollosta ja ylläpidosta.


”Olemme erittäin iloisia, että Exilion luottaa Solarigon osaamiseen teollisen aurinkovoiman osaajana. Simon hanke on meille kaikkien aikojen suurin aurinkopuistotoimeksianto, sillä alueelle tulee noin 120 000 aurinkopaneelia. Mittavista aurinkopuistoteutuksista meillä on pitkä kokemus, sillä Solarigo on rakentanut Suomen suurimman aurinkopuiston jo useaan kertaan”, toimitusjohtaja Antti Koskelainen Solarigosta kertoo.


Simon hanke on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä 8,9 miljoonaa euroa investointitukea. Tuki on osa Euroopan unionin, Next Generation EU vihreän siirtymän rahoitusta.
 

Uusiutuvan energian lisärakentamisella on luontovaikutuksia ja hankkeelle on tehty luontojalanjäljen laskenta ja esimerkiksi alueen pohjoisosassa sijaitseva luontoarvoiltaan arvokas korpimaa rajattiin hankkeen ulkopuolelle. Lisäksi päästövaikutuksista on tehty selvitys ja sen mukaan hiilivarastojen ja hiilinielun poistuma vastaa noin yhden vuoden aurinkovoimalan tuotannon tuottamaa CO2-päästöjen vähenemää.

 

Rakennustyöt on tarkoitus käynnistää maalis-huhtikuussa ja puiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Uudesta aurinkovoimalasta rakennetaan sähköliitäntä Exilionin Simo Halmekankaan 110 kV voimalinjaan.

Investoinnin arvo on noin 40 miljoona euroa.


 

Vuonna 2019 perustettu Exilion Tuuli on kotimainen sijoitusyhtiö, joka on keskittynyt uusiutuvan energian tuotantoon. Exilion omistaa 13 tuulivoimapuistoa, ja aikoo investoida myös jatkossa uusiutuvan energian lisäämiseen Suomessa. Yhtiön toiminnan tuotot ohjataan suomalaisten eläkkeisiin.


Solarigo Systems on suuriin aurinkovoimalatoteutuksiin erikoistunut suomalainen energiayhtiö, joka työllistää noin 40 vakituista aurinkosähkön ammattilaista. Vuodesta 2015 alkaen olemme toimittaneet yritysasiakkaillemme aurinkosähköä ja rakentaneet yli 250 aurinkovoimalaa. Aurinkopuistojen rakentamisessa toimimme hankkeen kaikissa vaiheissa, suunnittelussa, rakentamisessa sekä voimaloiden operoinnissa ja huollossa.


 

Lisätietoja Exilion Management Oy investointipäällikkö Tommi Riski p. 050 527 0869 s-posti: etunimi.sukunimi@exilion.fi

Solarigo Systems Oy toimitusjohtaja Antti Koskelainen p. 040 726 7673 s-posti: antti.koskelainen@solarigo.fi

Comments


bottom of page