top of page
  • Writer's pictureSolarigo Systems

Kannattavampi aurinkovoimala varastoimalla energiaa hiekkaan

Solarigo ja Polar Night Energy ovat aloittaneet yhteistyön, joka parantaa aurinkoenergian kannattavuutta Suomessa. Ylimääräinen aurinkoenergia otetaan uudella tavalla talteen lämpönä, jonka voi käyttää satoi tai paistoi.


Solarigo Systems ja Polar Night Energy ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on kasvattaa aurinkovoimaloiden tehokkuutta, kannattavuutta ja kokoa.


Solarigo tarjoaa asiakkailleen uusiutuvaa ja päästötöntä aurinkosähköä rakentamalla aurinkosähköjärjestelmiä asiakasyrityksen katolle tai tontille. Polar Night Energyn patentoitu teknologia mahdollistaa aurinkovoimaloiden paikallisen ylituotannon varastoinnin lämmöksi.


Lämpövarasto ratkaisee tuuli- ja aurinkovoiman kaksi isointa ongelmaa: tuotannon ja kulutuksen vaihtelevuuden sekä ylituotannon talteenoton.


Aurinko- ja tuulienergialla tuotettu sähkö siirretään kulutukseen ja ylimääräinen sähkö lämpövarastoon. Kuva: Polar Night Energy


– Lämpövarasto mahdollistaa isomman aurinkovoimalan rakentamisen, joka parhaimmillaan alentaa aurinkosähkön yksikköhintaa merkittävästi. Aurinkosähkön käyttö tulee kasvamaan Suomessa tällaisten innovaatioiden avulla, sanoo Solarigon Senior Project Manager Ville Vairinen.


Lämpövarasto mahdollistaa isomman aurinkovoimalan rakentamisen, joka parhaimmillaan alentaa aurinkosähkön yksikköhintaa merkittävästi

Lämpövaraston avulla aurinkosähkö voidaan hyödyntää täysimääräisesti siinä kohteessa, jossa aurinkopaneelit sijaitsevat.


– Jos mitoittaa aurinkopaneelikentän niin, että se tuottaa merkittävän osan vuoden sähkönkäytöstä, on kesällä moninkertaisesti ylituotantoa tarpeeseen verrattuna. Lämpövarasto mahdollistaa ylituotannon tehokkaan talteenoton ja taloudellisen käytön silloin, kun lämmölle on tarvetta. On hienoa olla mukana kasvattamassa aurinkoenergian käyttöä Suomessa, sanoo Polar Night Energyn tekninen johtaja Markku Ylönen.


Pitkäaikaisesta lämpövarastosta saatavaa korkeaa lämpöä voi käyttää esimerkiksi rakennusten lämmittämiseen tai teollisuuden prosesseihin.


AURINKOSÄHKÖLLÄ PUHDASTA SÄHKÖÄ


Polar Night Energyn patentoitu lämpövarasto perustuu sähkön muuttamiseksi lämmöksi ja lämmön varastointiin hiekkaan. Menetelmä mahdollistaa aurinkoenergian pitkäaikaisen varastoinnin turvallisesti, edullisesti ja ympäristöystävällisesti.


– Polar Night Energyn lämpövarasto tarjoaa Solarigon asiakkaille joustavasti tarpeen mukaista lämpöä, joka on sekä edullista että ympäristöystävällistä, sanoo Polar Night Energyn Ylönen.


Aurinkosähköjärjestelmät on ollut tapana mitoittaa niin, että asiakas hyödyntää kiinteistön alueella tuotetun aurinkosähkön valtaosin omassa sähkönkäytössään.


Lämpövaraston avulla on mahdollista sekä hyödyntää nykyistä tuotantoa paremmin että rakentaa huomattavasti isompia aurinkopaneelikenttiä. Ylimääräinen sähkö saadaan talteen ja se voidaan ottaa myöhemmin omaan käyttöön lämpönä.


– Aurinkosähkön käyttäminen itse on aina kannattavampaa kuin sen syöttäminen sähköverkkoon. Nyt hyöty siirtyy suoraan asiakkaalle, sanoo Solarigon Vairinen.


 

Lisätietoja


Solarigo Systems Oy

Solarigo Systems Oy tarjoaa puhdasta aurinkosähköä asiakkailleen.


Ville Vairinen

Senior Project Manager

ville.vairinen@solarigo.fi

+358 50 486 8662


Polar Night Energy

Polar Night Energy suunnittelee ja rakentaa uusiutuvan energian lämpövarastoja.


Tommi Eronen

CEO

tommi.eronen@pne.fi

+358 45 7831 5988


Markku Ylönen

CTO

markku.ylonen@pne.fi

+358 45 7832 8399



bottom of page