top of page
  • Writer's pictureSolarigo Systems

Sulkavan kunnan oma sähkönkulutus kokonaan aurinkosähköpuistosta ensimmäisenä kuntana Suomessa

Sulkavan kunta siirtyy nopealla aikataululla kohti hiilineutraaliutta. Kunta on mukana valtavassa aurinkosähköpuistohankkeessa, jonka myötä kunnan oman sähkönkulutuksen päästöt tippuvat kerralla nollaan. Hankkeen kautta Sulkavan kunnasta tulee Suomen ensimmäinen kunta, joka hankkii koko kunnan oman sähköntarpeen kotimaisella aurinkosähköllä, joka myös tuotetaan paikallisesti Sulkavalla.


Sulkavalle rakennetaan vuosina 2022–2023 Suomessa merkittävän kokoinen, teollisen mittakaavan aurinkosähköpuisto. Sulkavan kunta ostaa sähkönkulutuksensa aurinkosähköpuistosta Lumme-Energialta. Aurinkopuiston rakentamisesta vastaa Solarigo Systems Oy.


Sulkavan kunta pyrkii kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Siirtyminen 100 % kotimaiseen aurinkosähköön edustaa merkittävää edelläkävijyyttä, sillä vastaavaa ei ole toteutettu Suomessa kunnallisella puolella.


- Sulkavan kunta on miettinyt omaa vastuullisuuttaan. Uusiutuvan energian käyttö on meille yksi strateginen valinta paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Huoli ilmastonmuutoksesta on yhteinen ja haluamme olla vahvasti mukana oikeiden tekojen muodossa, kertoo Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli.

Sulkava kunta aurinkosähköpuisto aurinkovoimala Kaisa Ralli Juho Järvenpää Tapo Lehtoranta Olli-Pekka Purhonen
Sulkavalla yhteistyön merkeissä tapaamassa kunnanvaltuuston pj Eetu Nissinen (vas), kunnanjohtaja Juho Järvenpää, kunnanhallituksen pj Kaisa Ralli, Lumme Energian tj Tapo Lehtoranta ja Solarigo Systemsin myyntijohtaja Olli-Pekka Purhonen. Kuva: Kirsi Turtiainen.

Yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista


Sulkavalle rakennettava aurinkopuisto tulee olemaan kooltaan valtava ja yltää Suomen suurimpien joukkoon. Yli 9000 aurinkopaneelia tullaan asentamaan noin 7 hehtaarin kokoiselle maa-alueelle kuntakeskuksen pohjoispuolelle. Teholtaan aurinkopuisto on noin 5 000 kilowattia ja se tuottaa vuosittain täysin uusiutuvaa ja päästötöntä aurinkosähköä noin 4500 MWh.


- Haluamme osaltamme näyttää esimerkkiä, kuinka kunta voi tehdä konkreettisia ja vaikuttavia päätöksiä yhteisissä ilmastotalkoissa. Lähdemme nyt isolla askeleella eteenpäin, emme jää sivustaseuraajaksi asiassa, toteaa Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää.

Sulkavan aurinkopuiston tuottama sähkö riittää hyvin kattamaan Sulkavan kunnan oman sähköntarpeen. Loput sähköstä myydään kantaverkon kautta Lumme Energian muille aurinkosähköasiakkaille. Lumme Energia vastaa myös aurinkosähkön tuotannon ja kunnan sähkönkulutuksen vaihteluiden tasapainottamisesta niin, että koko Sulkavan sähkönkulutus voidaan kattaa vuositasolla aurinkopuiston tuotannolla.

- Sulkavan kunta on toiminut projektin suhteen päämäärätietoisesti. Energiainvestoinnit venyvät usein pitkiksi mutta tässä tapauksessa projektin suunnittelu ja investointipäätökset ovat voineet edetä nopeasti, iloitsee Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta.

Kokonaisuudessaan aurinkopuiston tuottama sähkö vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 589 000 kg vuosittain suhteessa keskimääräisiin sähköntuotannon päästöihin Suomessa ¹. Aurinkosähköpuisto tuottaa vuokra- ja kiinteistöverotuloja Sulkavan kunnalle koko 30–40 vuoden toiminta-ajan. Business Finland Oy on myöntänyt hankkeelle valtion energiatuen.

- On hienoa olla mukana toteuttamassa edistyksellistä hanketta, jolla Sulkavan kunta siirtyy käyttämään 100 % kotimaista, lähellä tuotettua uusiutuvaa aurinkosähköä, kertoo Solarigo Systemsin myyntijohtaja Olli-Pekka Purhonen.

Sulkava aurinkosähköpuisto tiedot tekniset tiedot aurinkovoimala koko teho sähköntuotanto aurinkosähkö
 

Lisätietoja

Sulkavan kunta on juuri sopivan kokoinen, erityisen elämäniloinen kunta Etelä-Savon maakunnassa. Meillä on kaikki se, mitä tarvitaan hyvään elämiseen. Sulkavalla on huomattavan paljon kesäasutusta ja kaunista Saimaan rantaa.


Lumme Energia Oy on kotimainen energia-alan uudistaja, joka toimittaa sähköenergiaan liittyviä kokonaisratkaisuja ja luo lisäarvoa asiakkailleen. Autamme asiakkaitamme vaikuttamaan oman ympäristönsä kestävään kehitykseen ja varmistamme parhaat palvelut jokaiseen tarpeeseen nyt ja tulevaisuudessa. Lumme Energia kuuluu Suur-Savon Sähkö -konserniin.


Solarigo Systems Oy on kotimainen energiayhtiö, joka toimittaa kotimaista aurinkosähköä yrityksille avaimet käteen periaatteella järjestelmätoimituksina sekä sähkösopimuksella ilman asiakkaan omaa investointia. Solarigon pääomistaja on Lumme Energia Oy, joka kuuluu Suur-Savon Sähkö -konserniin.

 

Yhteyshenkilöt


Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli

044 417 5203

Sulkavan kunta


Kunnanjohtaja Juho Järvenpää 044 417 5202 juho.jarvenpaa@sulkava.fi Sulkavan kunta


Toimitusjohtaja

Tapo Lehtoranta 010 207 4801 (johdon assistentti)

Myyntijohtaja

Olli-Pekka Purhonen

+358 40 869 6621

 

Lähde


¹ Keskimääräinen sähköntuotannon päästökerroin Suomessa https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiankaytto_suomessa/co2-paastokertoimetComments


bottom of page